05.02.2025 10:04:36 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt

En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.

Fire av ti nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt i 2025, men det er store kjønnsforskjeller: Halvparten av kvinnene planlegger å øke inntaket av frukt og grønnsaker, sammenlignet med én av tre menn. Kvinner er også mer opptatt av å planlegge måltider. 

– Menn, derimot, ser ut til å velge enklere løsninger, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Blant menn er det flere som vurderer kortsiktige løsninger som porsjonskontroll (31 %), mens færre velger diett (8 %). Kvinner fokuserer på å spise mer grønnsaker og kutte ultraprosessert mat.  

– Dette kan tyde på at kvinner i større grad søker varige endringer, mens menn velger raskere strategier for vektnedgang, sier Sagen. 

Menn drar ut for å trene mens kvinnene blir hjemme 

Når det gjelder trening, viser undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn ønsker å trene mer i 2025, men hvor de gjør det varierer. 

Menn trener oftere utenfor hjemmet. Dette gjelder særlig yngre menn (18-35 år) som i større grad enn kvinner velger å dra på treningssenter og å være med på organisert lagidrett, Kvinner, derimot, ser ut til å velge hjemmetrening oftere.  

– Kanskje handler det om fleksibilitet – at mange kvinner fortsatt tar hovedansvaret for barn og familie, og derfor har vanskeligere for å komme seg ut. Hjemmetrening kan være en praktisk løsning som gjør det lettere å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, sier Sagen. 

Små grep gir store resultater 

Heldigvis viser forskning at kosthold har størst betydning for å holde stabil vekt. Ernæringsrådgiveren anbefaler å tenke 80/20-prinsippet: Fokusér på å ha et balansert kosthold i det daglige, samtidig som det er rom for fleksibilitet. 

– Det viktigste er å finne en strategi som fungerer for den enkelte. Små, realistiske endringer kan gi store helsegevinster på sikt, sier Sagen og fortsetter;  

– Spiser du frukt og grønt til hvert måltid, er du godt på vei. To håndfuller per måltid gjør det enkelt å nå anbefalingen om minst 5, helst 8, porsjoner daglig. En håndfull er en porsjon, avslutter hun. 

 

  1. Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.