08.04.2025 11:14:45 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring

Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker

Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.

Frukt- og grøntstatistikk 2024 viser at salget av frosne grønnsaker har gått ned 16 % fra 2020 til 2024. Samtidig viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Respons analyse gjennomført i februar i år, på oppdrag fra OFG, at 46 % anser ferske grønnsaker som sunnere enn frosne. 

– Det er en vanlig misoppfattelse at ferske grønnsaker er sunnere enn frosne, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i OFG. 

Forsøk gjennomført av Nofima viser at det er små eller ingen forskjeller i næringsinnhold mellom frosne og ferske grønnsaker. Varmebehandlingen har større innvirkning på næringsstoffene, enn selve fryseprosessen. Etter koking av ferske og frosne grønnsaker er det ubetydelige forskjeller i næringsinnholdet. 

– Frosne grønnsaker høstes på sitt mest smakfulle og fryses raskt ned, noe som bevarer både smak, vitaminer og mineraler, sier Sagen. 

Lettvint, økonomisk og norsk sesong året rundt 

Du kan ta opp bare det du skal bruke, de er ferdig vasket, renset og delt opp i biter.  

– Fryste grønnsaker gir deg fleksibilitet og kan for mange være et godt grep for å redusere matsvinnet og dermed også spare penger. Det kan være praktisk om du ikke bruker så mye om gangen, sier Sagen og påpeker;  

– I tillegg er det norsk sesong av fryste grønnsaker som er høstet på sitt beste i fryseren året rundt, se etter Nyt Norge-merket. 

5 tips til hvordan du kan bruke fryste grønnsaker 

  1. Damping: Damp de frosne grønnsakene i 3-4 minutter på rist. Behold lokket på. 

  1. Koking: Ha kun i vann slik at det akkurat dekker grønnsakene, og behold lokket på for å bevare mest mulig av næringsstoffene. 

  1. I smoothie: Fryst spinat, blomkål og brokkoli er perfekt å tilsette i smoothie, sammen med bær og frukt.  

  1. Suppe: Ferdig oppkuttet og klart til bruk. Her er oppskrift på enkel blomkålsuppe og brokkolisuppe

  1. I vaffelrøre: Fryst sellerirot eller pastinakk kan kokes, moses og tilsettes i vaffelrøre, veldig godt, og en genial måte å få inn litt mer grønnsaker i kostholdet. 

– Varier tilberedningsmetodene for å få mest mulig ut av grønnsakene, både ferske og frosne. Noen næringsstoffer bevares best ved skånsom behandling, mens andre blir mer tilgjengelige for kroppen etter varmebehandling, avslutter ernæringsrådgiveren.