Bjørnebær
Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika. Selv sør i Norge kan vi finne viltvoksende bjørnebær. Mens bringebær løsner fra bærtappen ved modning og er hule inni, er bærtappen fast i bjørnebæret også etter modning. Både bær og bærtapp skal spises. Det finnes flere varianter bjørnebær hva gjelder form, farge og størrelser.
Bruksområde
Bjørnebær passer godt som tilbehør til is eller yoghurt. Fruktsalat med bjørnebær kan også anbefales. Bjørnebær egner seg også til terte, kake og pai. De kan også spises naturell med litt sukker og fløte eller varmes til is.
Egenskaper
Bjørnebær er en kilde til vitamin C og kopper, i tillegg til å ha et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Bjørnebær har ofte bedre holdbarhet enn andre bærvarianter. De skal ha jevn mørk farge med blankt og friskt utseende uten antydning til skader.
Lagring
0 - 2°C
Friske bjørnebær har kort holdbarhet og egner seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de ikke blir brukt i løpet av få dager.
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 86 g
- Kilojoule
- 180 KJ
- Kilokalorier
- 43 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 6,4 g
- Fett
- 0,4 g
- Norsk
- Bjørnebær
- Latin
- Rubus fruticosus
- Engelsk
- Blackberries
- Tysk
- Brombeere
- Fransk
- Mûre
- Spansk
- Moras
- Italiensk
- More