Blåbær
Mest omsatt i varehandelen er blåbær dyrket på busker eller såkalt hageblåbær. Sammenlignet med skogsblåbær er hageblåbærene større, søtere og med en mildere aroma. Blåfargen er begrenset til skinnet, så man blir ikke så blå på tunga av å spise hageblåbær.
Bruksområde
Blåbær spises friske som mellommåltid eller som dessert sammen med melk og sukker. Blåbær kan også brukes til fruktsalater, blåbærpai og i frokostblandinger. Det er gammel tradisjon i Norge å lage saft og syltetøy av skogsblåbær. Blåbærsaft er nydelig som drikke og blåbærsyltetøy er ofte en favoritt på pannekaker og vafler. Kan også fryses.
Egenskaper
Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er bra for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Blåbær skal ha mørk blå farge på skallet, de skal være blanke, tørre og faste. Bærene skal ikke være bløte eller ha tegn til innskrumpning.
Lagring
Friske blåbær - både hageblåbær og skogsblåbær - har kort holdbarhet og egner seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de ikke blir brukt innen få dager.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 83 g
- Kilojoule
- 215 KJ
- Kilokalorier
- 51 Kcal
- Protein
- 1 g
- Karbohydrat
- 7,5 g
- Fett
- 0,9 g
- Norsk
- Blåbær
- Latin
- Vaccinium corymbosum
- Engelsk
- Blueberries, Whortleberries
- Tysk
- Heidelbeere, Blaubeere
- Fransk
- Myrtilles
- Spansk
- Arándanos negros
- Italiensk
- Mirtilli