Bringebær
De mest vanlige norske bringebærsortene:
GLEN AMPLE
Hovedsort til både til konsum og industri. Modner middels tidlig. Store røde bær med lang holdbarhet.
ASKER
Middels tidlig sort. Små, lyserøde og runde bær med god smak som kan minne om villbringebær.
VETEN
Tidlig sort med modningstid i siste halvdel av juli. Mørke store fine avlange, syrlige bær med svært gode konserveringsegenskaper, men dårlig egnet til friskkonsum da bærene ofte er bløte.
Bruksområde
Bringebær kan spises naturell alene eller sammen med andre bær til is eller andre desserter. Friske bringebær kan også brukes som pynt på bløtkaker eller sammen med andre bær i pai. Deilig også som kompott, til fromasj, fyll i bløtkaker eller rullekaker.
Egenskaper
Bringebær er en kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Bringebær skal være tørre utenpå, men likevel saftige. De skal også være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød avhengig av bærtype.
Lagring
Bringebær er meget ømtålige for all slags behandling. De har svært kort holdbarhet og blir fort bløte. Av den grunn egner de seg ikke til oppbevaring. De bør fryses om de skal oppbevares lenger enn et døgn.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 87 g
- Kilojoule
- 122 KJ
- Kilokalorier
- 29 Kcal
- Protein
- 1,1 g
- Karbohydrat
- 3,2 g
- Fett
- 0,4 g
- Norsk
- Bringebær
- Latin
- Rubus idaeus
- Engelsk
- Raspberry
- Tysk
- Himbeere
- Fransk
- Framboises
- Spansk
- Frambuesas
- Italiensk
- Lamponi