Multer
Mange regner multer som kongen av de viltvoksende bærene. Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig, men ferdig modnet om høsten for at konsistens og smak skal være riktig utviklet. Friske multer selges for det meste i spann.
Bruksområde
Multer spises naturell med fløte og sukker eller som multekrem. Multer kan også brukes som kakefyll, i fromasj, pai eller som syltetøy. Multer kan gjerne fryses ned for senere bruk.
Egenskaper
Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Multer har i tillegg et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Friske multer skal være rene og modne med god gulfarge. Gjæring, mugg eller råte skal ikke forekomme.
Lagring
Friske multer har et høyt innhold av et konserverende stoff som heter benzosyre hvilket vil si at de kan oppbevares i kjøleskaptemperatur over en viss tid. Vi vil allikevel anbefale å fryse dem ned for å unngå at de begynner å gjære.
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 84 g
- Kilojoule
- 191 KJ
- Kilokalorier
- 46 Kcal
- Protein
- 1,6 g
- Karbohydrat
- 4,4 g
- Fett
- 1,1 g
- Norsk
- Multer
- Latin
- Rubus chamaemorus L
- Engelsk
- Cloudberries
- Tysk
- Moltebeere
- Fransk
- Mûre des Marais