Rips
Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting.
Bruksområde
Rips kan spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Rips kan fryses.
Egenskaper
Rips har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Rips har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Rips skal være velutviklet, velfarget, tørre og rene. De skal henge på stilken og skal ikke ha trykkskader eller flekker.
Lagring
0 - 1°C
Rips har bedre holdbarhet enn de fleste andre bærsorter. For å unngå at de blir bløte bør rips lagres tørt og så nær 0 grader som mulig. Vi vil allikevel anbefale å fryse dem om de skal oppbevares over tid.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 81 g
- Kilojoule
- 223 KJ
- Kilokalorier
- 53 Kcal
- Protein
- 1,2 g
- Karbohydrat
- 6,9 g
- Fett
- 1,2 g
- Norsk
- Rips
- Latin
- Ribes rubrum
- Engelsk
- Red currant
- Tysk
- Rote johannisbeere
- Fransk
- Groseilles rouges
- Spansk
- Grosella roja