Solbær
Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.
Bruksområde
Solbær kan spises naturell til dessert med sukker, til is eller med melk. Solbær kan brukes til syltetøy, saft og gelé. Solbær er også god i pai sammen med andre bær. Solbær er fin å lage vin og likør av og kan også fryses.
Egenskaper
Solbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Solbær er også en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Solbær har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Solbær skal være velutviklede og mørke i fargen. De skal være tørre og rene. Solbær skal ikke ha trykkskader eller flekker.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 78 g
- Kilojoule
- 230 KJ
- Kilokalorier
- 55 Kcal
- Protein
- 1,3 g
- Karbohydrat
- 7,6 g
- Fett
- 1 g
- Norsk
- Solbær
- Latin
- Ribes nigrum
- Engelsk
- Black currant
- Tysk
- Schwarze johannisbeere
- Fransk
- Cassis
- Spansk
- Grosella negro
- Italiensk
- Ribes nere