Tranebær
Det finnes også viltvoksende tranebær i Norge, men de amerikanske bærene som omtales her har en søtere og mer delikat smak enn de nordiske. Bærene som blir importert fra Amerika og Canada er større enn tyttebær og kan bli opp til 2 cm i diameter. Fasongen er rund eller oval og fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Fruktkjøttet er hvitrosa og smaken er frisk og syrlig og minner om tyttebær. Bruksområdene er de samme som for tyttebær.
Bruksområde
Tranebær spises ikke naturell da den har en hard konsistens og syrlig smak. Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan kokes og brukes i paier eller sorbeter. Av tranebær lages syltetøy, gele, chutney og saus. Syltetøyet er nydelig til kalkun. Tranebær kan også brukes i patéer, i brød og i muffins. Tranebær egner seg godt til frysing og etter tining ser de like gode ut som om de var nyhøstet.
Egenskaper
Tranebær er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Tranebær har også et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Tranebær skal være tørre og hele, uten tegn til mugg eller andre skader.
Lagring
Tranebær er et de mest lagringsdyktige bærene som finnes og kan holde seg relativt lenge i kjølekskapstemperatur.
- Norsk
- Tranebær
- Latin
- Vaccinium macrocarpon
- Engelsk
- Cranberries
- Tysk
- Moosbeere, Kranbeere
- Fransk
- Canneberge, Alrelle d´Amérique
- Spansk
- Bayas de turbera, arándanos americanos
- Italiensk
- Mortadella di palustre, mirtillo europeo