Tyttebær
Tyttebær har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzoesyre. Denne syren gjør også at tyttebærene har en lengre holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebærplanten er meget dekorativ og kan brukes i dekorasjoner.
Bruksområde
Tyttebær har en relativt besk smak og spises ikke naturell. Tyttebær brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse i vårt kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. Tyttebær egner seg godt til frysing.
Egenskaper
Tyttebær inneholder benzoesyre som gir bæret lang holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebær har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Tyttebær skal være røde, rene, tørre og modne. Tyttebær skal ikke være bløte, ha mørke flekker eller mekaniske skader.
Lagring
Tyttebær er et av bærene med lengst holdbarhet, og kan holde seg relativt lenge i kjøleskapstemperatur.
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 83 g
- Kilojoule
- 183 KJ
- Kilokalorier
- 44 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 7 g
- Fett
- 0,6 g
- Norsk
- Tyttebær
- Latin
- Vaccinium vitis idaea
- Engelsk
- Red whortleberries
- Tysk
- Preiselbeere
- Fransk
- Airelles rouges
- Spansk
- Arándanos rojos
- Italiensk
- Mirtilli rossi