Kokebanan
Kokebanan kalles også for melbanan. Den kommer fra Sør-Amerika, Afrika og India og er nærmest som basisføde å regne i disse områdene. Det eneste som kan minne om en vanlig banan er navnet og skallet. Ut over dette har kokebanan helt andre egenskaper enn vanlig banan. Selve skallet er grønngult og ofte litt flekkete og arret. Den kan være vanskelig å skrelle så derfor anbefales en kniv til dette. Fruktkjøttet er hardt i konsistensen og ikke så søtt som hos vanlig banan.
Kokebanan er for de innfødte i produksjonslandene like anvendelig som poteten for oss. Den kan ikke spises rå, men må varmebehandles som en grønnsak før den spises. Den kan frityrstekes, bakes, grilles eller kokes. Den kan serveres sammen med kjøtt og kylling. Orientalske krydrede retter passer den fint til. Kokebanan kan også brukes frityrstekt til dessert.
Bruksområde
Kokebanan er for de innfødte i produksjonslandene like anvendelig som poteten for oss. Den kan ikke spises rå, men må varmebehandles som en grønnsak før den spises. Den kan frityrstekes, bakes, grilles eller kokes. Den kan serveres sammen med kjøtt og kylling. Orientalske krydrede retter passer den fint til. Kokebanan kan også brukes frityrstekt til dessert.
Egenskaper
Kokebanan inneholder mye stivelse og gir stor metthet. Inneholder også mer energi enn vanlig banan. Banan er en kilde til vitamin B6 som bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Banan er også en kilde til kalium som bidrar til normal muskelfunksjon og normalt blodtrykk. I tillegg er banan en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Frukten skal være hel, lys grønn i skallet og uten myke flekker eller sår.
Næringstabell
- Spiselig del
- 66 %
- Vann
- 76 g
- Kilojoule
- 352 KJ
- Kilokalorier
- 83 Kcal
- Protein
- 1,1 g
- Karbohydrat
- 18,1 g
- Fett
- 0,3 g
- Norsk
- Banan
- Latin
- Musa paradisiaca sapientum
- Engelsk
- Banana
- Tysk
- Banan
- Fransk
- Banane
- Spansk
- Plátano
- Italiensk
- Banana