Cherimoya
Frukten er lys grønn i fargen, men mørkner noe etter hvert som den modnes. Skallet er tynt med en skjellaktig struktur. Fruktkjøttet er gulhvitt og har en mykt kremaktig konsistens med sorte kjerner. Smaken er delikat og kan beskrives som en blanding av ananas, jordbær og banan. Hver frukt består av mange små sammenvokste frukter. Cherimoya anses å være en av de aller beste fruktene som finnes.
Bruksområde
Cherimoya er en dessertfrukt. Man kan servere den i halvdeler og spise naturell fra skallet med skje. Den er også best å servere kald. Før servering skjæres frukten på langs og tilsettes noen dråper sitronsaft for å hindre misfarging av fruktkjøttet. Kjernene skal ikke spises og er lette å fjerne. Cherimoya kan også brukes i fruktsalat sammen med andre tropiske frukter. Den kan også brukes i milkshake, til fromasj, til is eller i sorbet.
Egenskaper
Cherimoya er en kilde til vitamin B6 og vitamin C. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning og til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til immunsystemets normale funksjon. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Cherimoya har også et høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er bra for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Cherimoya skal ha en jevn farge være fri for mekaniske skader og flekker. Moden cherimoya har en noe mørkere farge og gir etter for et lett håndtrykk.
Lagring
14 - 15 °C.
Cherimoya bør oppbevares på lik linje med bananer. Moden vare har kort holdbarhet og umoden vare kan modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Må ikke plasseres på kjølerom.
Næringstabell
- Spiselig del
- 65 %
- Vann
- 74 g
- Kilojoule
- 255 KJ
- Kilokalorier
- 60 Kcal
- Protein
- 1,3 g
- Karbohydrat
- 11,7 g
- Fett
- 0,4 g
- Norsk
- Cherimoya
- Latin
- Annona cherimola
- Engelsk
- Cherimoya
- Tysk
- Cherimoya
- Fransk
- Chérimole
- Spansk
- Chirimoya
- Italiensk
- Cherimoya, cherimolia