Fuji
Fuji er en av de nyere tofargede eplesortene som øker sterkt på verdensmarkedet. Den kommer fra Japan, men dyrkes over store deler av verden. Eplet er middels stort, rundt og med rosa striper på lys grønn bakgrunn. Fruktkjøttet er sprøtt med høyt sukkerinnhold og behagelig, aromatisk smak. God holdbarhet.
Bruksområde
Eple spises naturell. Smaken vil variere noe etter de ulike sorter og modningsgrad, men også det individuelle forhold av syre, sukker og aromastoffer. Eple brukes også i fruktsalater, til ost, eller paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er å anbefale, for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.
Egenskaper
Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.
Kvalitetskrav
Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt og blankt, ha stilken på, og uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.
Næringstabell
- Spiselig del
- 91 %
- Vann
- 86 g
- Kilojoule
- 199 KJ
- Kilokalorier
- 47 Kcal
- Protein
- 0,3 g
- Karbohydrat
- 10 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Epler
- Latin
- Malus domestica
- Engelsk
- Apple
- Tysk
- Apfel
- Fransk
- Pomme
- Spansk
- Manzana
- Italiensk
- Mela