Johannesbrød

Johannesbrød er en frukt som kommer fra østre delen av Middelhavsområdet. Frukten er en 15 – 25 cm lang belgfrukt og beslektet med bønner, erter og tamarind.

Navnet kommer fra døperen Johannes som under sitt opphold i ørkenen kun ernærte seg av belgene. Johannesbrød høstes etter at den har blitt brun, tørr og ganske hard. Inne i de lange og uregelmessige belgene er det mange frø, og antallet varierer fra 12 – 16 avhengig av lengden på belgen. Selv om antallet frø varierer, veier alle frøene ca 0,2 gram. Kjerne heter på arabisk karat, og frøene fra johannesbrød er opprinnelsen til den vektenheten som fortsatt benyttes ved salg av edelstener. Johannesbrød er svært rik på karbohydrater og smaken er søt.

 

Bruksområde

Johannesbrød legges i varmt vann et par timer før bruk. Belgene er da lett å rive på et råkostjern. Revet johannesbrød brukes i desserter og kaker. Hele johannesbrød kan spises som snacks. Johannesbrød brukes til produksjon av vingummi, iskrem, konfekt og andre søtsaker.

 

Egenskaper

Johannesbrød er rik på kalorier. Kjernemel av johannesbrød inneholder mindre proteiner og fett enn kakao, det er rikt på kalsium og inneholder noe fosfor, kalium og jern.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Johannesbrød skal være brun, fast og hel.

 

Lagring

10 -12°C

Johannesbrød har meget god holdbarhet. Ved oppbevaring i 10 – 12 °C kan den holde seg i flere måneder.

Norsk
Johannesbrød
Latin
Ceratona siliqua
Engelsk
Carob, St. John's bread
Tysk
Johannisbrot, Karobe
Fransk
Caroube
Spansk
Algarroba
Italiensk
Carrubo