Kirsebær
Kirsebær kommer opprinnelig fra området rundt Adriaterhavet, men vokser nå vilt flere steder i Europa og andre deler av verden. Mange har også disse fruktene på egne trær i hagen. Kirsebær har mørk rød farge på skall og fruktkjøtt og smaker surt. Frukten brukes derfor mest til safting eller annen foredling.
Bruksområde
Kirsebær har en svært sur og syrlig smak og passer best til å bli konservert. Den kan likevel spises naturell sammen med yoghurt eller i fruktsalat. Ved foredling er surkirsebær egnet til å saft-, vin- og likørproduksjon. Frukten kan også brukes til kompott eller syltetøy.
Egenskaper
Kirsebær er en kilde til beta-karoten og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Kirsebær skal være rene, hele, faste i skallet uten sprekker eller andre skader. De skal også være fri for skader påført av innsekter og fugler. Skallet skal være blankt uten bløte eller mørke flekker. Modne kirsebær skal ha dyp rød farge.
Lagring
0 - 2°C
Kirsebær har kort holdbarhet og bør oppbevares så nær 0 - 2 °C som mulig, og med høy luftfuktighet.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 86 %
- Vann
- 83 g
- Kilojoule
- 174 KJ
- Kilokalorier
- 41 Kcal
- Protein
- 0,7 g
- Karbohydrat
- 9 g
- Fett
- 0 g
- Norsk
- Kirsebær
- Latin
- Prunus cerasus
- Engelsk
- Cherries, sour cherries
- Tysk
- Kirschen, Sauerkirschen
- Fransk
- Griottes
- Spansk
- Guindas
- Italiensk
- Ciliegie