Litchi
Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt og vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter. Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt og har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.
Bruksområde
Litchi skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. God i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.
Egenskaper
Litchi har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Litchi er også en kostfiberkilde. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøstning. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.
Lagring
4 - 8°C
Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.
Næringstabell
- Spiselig del
- 62 %
- Vann
- 81 g
- Kilojoule
- 274 KJ
- Kilokalorier
- 65 Kcal
- Protein
- 0,9 g
- Karbohydrat
- 14,3 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Litchi, kjærlighetsfrukt
- Latin
- Litchi chinesis
- Engelsk
- Lychee
- Tysk
- Litchi
- Fransk
- Litchi
- Spansk
- Lichi
- Italiensk
- Litchi