Mandariner
Mandariner er små sitrusfrukter som er populære på grunn av sin søte smak og lette skall, som er enkelt å fjerne. De tilhører sitrusfamilien og er nært beslektet med appelsiner, men har ofte en mildere smak og færre kjerner. Mandariner er en god kilde til vitamin C, fiber, og antioksidanter, som bidrar til immunforsvaret og generell helse.
Før klementinene kom til Norge var det kun mandariner en kunne få tak i. Mandarinene den gang hadde masse steiner, hardere og tynnere skall, men var svært aromatiske. De siste 50 årene har de steinfrie klementinene blitt stadig mer populære.
Den mest populære sorten i våre dager er Clemenules, som har vært dyrket i Spania siden 1953. Den høstes der i perioden oktober – januar.
Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på for andre enn kjennere, og de blir i stor grad pakket og eksportert som klementiner.
Begge er «småsitrus» – små, oransje og lette å skrelle med en fin balanse mellom syre og sødme.