Galiamelon

Galiamelon er en sukkermelon og har etter hvert blitt ganske vanlig i handelen. Selve navnet Galia kommer fra den kibbutz i Israel hvor melonen ble dyrket frem.

Galiamelon er en sukkermelon og har etter hvert blitt ganske vanlig i handelen. Selve navnet Galia kommer fra den kibbutz i Israel hvor sorten ble dyrket frem. Dette har senere blitt et handelsnavn over hele verden. Galiamelonen er ganske liten i størrelse; på 10 – 15 cm i diameter, rund i formen, med en gulgrønn til orange farge på skallet. Den minner også mye om ogenmelonen, men fruktkjøttet har en noe fastere konsistens. Skallet kan ha en varierende antydning av nettingmønster avhengig av variant. Fruktkjøttet er lys grønt og smaken er mild og deilig.

 

Bruksområde

Galiamelon deles i to, og alle frøene i midten skrapes ut med en skje. Deretter deles melonen i mindre biter, fruktkjøttet skjæres løs fra det tykke skallet og serveres. Fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet, men å servere fruktkjøttet liggende oppå skallet. Melonen kan også kuttes i biter og tas med i en fruktsalat eller spises naturell.

 

Egenskaper

Galia-melon har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

 

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall, fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermelon er moden, dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett trykk.

Norsk
Meloner
Latin
Cucumis melo
Engelsk
Melon
Tysk
Melone
Fransk
Melon
Spansk
Melón
Italiensk
Melone