Pærer
Pære er en av de eldste fruktene vi kjenner til og dyrking skal ha skjedd allerede 3000 år f.Kr. Her i landet har frukten vært kjent siden middelalderen og finnes i dag i en rekke forskjellige varianter. Ingeborg og Celina er de største norske sortene.
Mesteparten av de pærene som omsettes i Norge importeres. Pærer krever et varmere og tørrere klima enn eple og produksjonen i Norge er liten. De fleste pærene er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæren er moden. Moden pære er myk og saftig med aromatisk smak.
Bruksområde
Pære spises naturell. Den smaker best moden og kan på en enkel måte ettermodnes i romtemperatur hvis den er hard. Er pæren moden, bør den ikke ligge lenge før den spises. Pære passer fint som mellommåltid, etter et måltid eller sammen med ost. Pære kan også brukes i fruktsalat, i bakverk, desserter, paier eller hermetiseres.
Egenskaper
Pære har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Pære skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Den skal være hel, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumpning eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten og størrelsen i kassen skal være jevn.
Lagring
1 - 2°C
Holdbarhet på pære kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet. Pære er ømfintlig for etylen og må ikke lagres sammen med epler eller andre frukter som utskiller etylen.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 84 %
- Vann
- 84 g
- Kilojoule
- 182 KJ
- Kilokalorier
- 44 Kcal
- Protein
- 0,4 g
- Karbohydrat
- 8 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Pærer
- Latin
- Pyrus communis
- Engelsk
- Pear
- Tysk
- Birne
- Fransk
- Poire
- Spansk
- Pera
- Italiensk
- Pera