Plommer
Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.
Bruksområde
Plomme spises naturell og kan også brukes til sylting, i paier og bakverk.
Egenskaper
Plomme har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Plommen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller annen skade. Frukten skal være tørr og skallet glatt. Plommen skal være uten støtskader og mugg. For at smaken skal være best, må frukten ikke være høstet for tidlig.
Lagring
0 - 4°C
Holdbarhet på plomme avhenger av hvor frukten er i modningsprosessen. Moden plomme har meget kort holdbarhet. Er plommen mindre moden er holdbarheten lengre.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 94 %
- Vann
- 84 g
- Kilojoule
- 186 KJ
- Kilokalorier
- 44 Kcal
- Protein
- 0,5 g
- Karbohydrat
- 9,3 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Plommer
- Latin
- Prunus domestica
- Engelsk
- Plum
- Tysk
- Pflaume
- Fransk
- Prune
- Spansk
- Ciruela
- Italiensk
- Susina