Rabarbra
Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.
Bruksområde
Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott. Brukes til saft, sylting og hjemmelaget vin, og er også god til fyll i kaker og pai. Rabarbra kan fryses. Kutt opp i ønskelige biter og frys ned.
Egenskaper
Rabarbra har lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Rabarbra skal være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp. Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket.
Lagring
0 - 2°C
Rabarbra har ganske god holdbarhet og kan holde seg i uker ved lav temperatur og riktig luftfuktighet. Holdbarheten kan også forlenges ved å pakke rabarbra inn i plast.
Næringstabell
- Spiselig del
- 90 %
- Vann
- 94 g
- Kilojoule
- 65 KJ
- Kilokalorier
- 16 Kcal
- Protein
- 0,9 g
- Karbohydrat
- 0,7 g
- Fett
- 0,2 g
- Norsk
- Rabarbra
- Latin
- Rheum rhabarbarum
- Engelsk
- Rhubarb
- Tysk
- Rhabarbe
- Fransk
- Rhubarbe
- Spansk
- Ruibarbo, Rapontico
- Italiensk
- Rabarbaro