Rambutan
Rambutan er rund i formen og på størrelse med en valnøtt. Skallet er læraktig og hårete og frister ikke akkurat til å bli spist, men frukten inni er lekker. Rambutan høstes når den er moden og har da en rødbrun farge. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og er noe fastere i konsistensen enn litchi. Smaken er mild, søt krydret og aromatisk. I midten er det en brun, myk kjerne som ikke spises.
Bruksområde
Rambutan skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. Den er nydelig i middagssalater og fruktsalater og den passer utmerket i asiatiske retter.
Egenskaper
Rambutan er rik på vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Rambutan skal ha mørkerødt eller kastanjefarget skall. Hårene som dekker frukten skal ikke være visne eller inntørket.
Lagring
8 - 12°C
Rambutan har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.
- Norsk
- Rambutan
- Latin
- Naphelium
- Engelsk
- Rambutan
- Tysk
- Rambutan
- Fransk
- Ramboutan
- Spansk
- Rambutan, Nefelio
- Italiensk
- Nefelino