Sitron
Sitron høstes på linje med andre sitrusfrukter moden. Skallet kan da fortsatt være noe grønt, men dette skifter til gult etter hvert. I landene der sitronene høstes, selges disse gjerne grønne. Som regel er det selve saften fra sitronen og det revne skallet som benyttes til matlaging og drikke. Sitron har en syrlig smak og er meget rik på C-vitamin.
Bruksområde
Sitronsaft og revet skall brukes til smakssetting i matretter, bakverk, drikker, sorbéer, osv. Sitronbåter eller -skiver kan serveres til svinekjøtt, skalldyr, wienersnitsel og mange fiskeretter. Til fisk kan presset sitron erstatte fete sauser. Sitronskiver brukes i te og som smaksetting i drikkevann. Sitron er dekorativ som pynt på matfat. Noen dråper sitron hindrer misfarging av oppkuttede frukter og grønnsaker som f. eks avocado og epler.
Egenskaper
Sitron har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sitron har også et høyt innhold av kostfiber som erv gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Sitron skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune eller bløte flekker. Den bør minst ha et tverrsnitt på 45 mm for å ha den riktige størrelsen. Et godt kvalitetstegn er at fruktene er tunge i forhold til sin størrelse.
Lagring
12 - 14°C
Sitron har i utgangspunktet lang holdbarhet. De kan komme inn grønne hos leverandøren og da ha holdbarhet på flere måneder. Når den har gulnet frem i skallet kan den fortsatt holde seg i uker under optimale lagringsforhold.
Næringstabell
- Spiselig del
- 64 %
- Vann
- 90 g
- Kilojoule
- 78 KJ
- Kilokalorier
- 19 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 2,2 g
- Fett
- 0,3 g
- Norsk
- Sitron
- Latin
- Citron limon
- Engelsk
- Lemon
- Tysk
- Zitrone
- Fransk
- Citron
- Spansk
- Limón
- Italiensk
- Limone