Tamarillo
Tamarillo blir dyrket i store deler av Sør-Amerika og spesielt i de tropiske fjellområdene. Senere er den blitt innført i Afrika, New Zealand og Sydøst-Asia der den også er blitt veldig populær. Tamarillo er oval, og ofte spiss i den ene enden. Frukten er guloransje som går over til rødt når frukten er moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Tamarillo minner mye om tomat i sin oppbygging, med et saftig geleaktig fruktkjøtt som inneholder små mørke frø i midten og et fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Smaken minner noe om vanlig tomat, men er kraftigere og mere syrlig. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert. Derfor er det lurt å skrelle frukten.
Bruksområde
Tamarillo har en kraftig smak, noe som gjør at den kan benyttes både som frukt og grønnsak. Som grønnsak kan den brukes i stedet for tomater i de fleste retter. Den kan stekes og serveres som tilbehør til kjøtt og fisk. Som frukt kan den brukes i fruktsalater, eller deles i båter og serveres sammen med ost. Den kan også spises naturell sammen med andre eksotiske frukter til dessert eller den kan moses og brukes til å smaksette yoghurt, iskrem, saus eller sorbeter.
Egenskaper
Tamarillo er en kilde til vitamin A og vitamin C. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Tamarillo skal være moden og gi lett etter for trykk. Den skal være blank, hel og velformet uten tegn til innskrumpning eller uttørring.
Lagring
4 - 8°C
Tamarillo har kort holdbarhet og bør oppbevares ved 4°C. Ved lav temperatur er frukten utsatt for kuldeskader og ved høyere temperatur vil den tape væske og vekt ganske fort.
- Norsk
- Tamarillo, tretomat
- Latin
- Cyphomandra betacea
- Engelsk
- Tamarillo, Treetomato
- Tysk
- Baumtomate, Tamarillo
- Fransk
- Tomat d´arabe, Tamarillo
- Spansk
- Tamarillo, Tomat de la Paz
- Italiensk
- Tamarillo