Asparges, grønn
Den norske sesongen varer fra begynnelsen av mai til sankthans, og da får du den kortreist og ekstra fersk. Utenom sesong importeres den blant annet fra Sør-Europa og Peru.
Grønn og hvit asparges kommer fra samme plante. Forskjellen er at grønn asparges vokser over bakken og får sollys, mens hvit dyrkes under jord og forblir blek fordi den ikke utvikler klorofyll.
Asparges har lange tradisjoner og har vært dyrket helt siden romertiden. Den kalles ofte «grønnsakenes konge» – og med god grunn!
Bruksområde
Asparges kan kokes, dampes, stekes, wokkes og grilles. Server den som forrett eller hovedrett, eller som garnityr til middag. Nederste del av stilken, 1 - 2 cm, kuttes eller knekkes av før varmebehandling. Asparges har et naturlig bristningspunkt og vil da knekke lett på dette punktet.
Når du koker asparges er det viktig at den legges i kokende vann. Den kokes i 1 – 4 minutter avhengig av tykkelsen. Ha litt salt og sukker i kokevannet. Sukkeret bidrar til at aspargesen beholder sprøheten.
Egenskaper
Asparges har både lavt energi- og fettinnhold. Asparges er en kilde til kostfiber, folat og jern. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Opptaket av jern fra asparges økes i kombinasjon med vitamin C-rike frukt og grønnsaker og sammen med kjøtt eller fisk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.
Lagring
2 - 4°C
Asparges er en utsatt vare og må beskyttes mot direkte lufttrekk og lys. Blir den hvite aspargesen fuktig, mistes den sprø konsistensen. Om natten i kjøledisken bør asparges tildekkes med en duk for å forebygge misfarging og uttørring. Hvit skal ikke dusjes i disken, men den grønne trenger fuktighet.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 75 %
- Vann
- 92 g
- Kilojoule
- 91 KJ
- Kilokalorier
- 22 Kcal
- Protein
- 3,1 g
- Karbohydrat
- 1,1 g
- Fett
- 0,2 g
- Norsk
- Grønn asparges
- Latin
- Aspargus officinalis
- Engelsk
- Aspargus
- Tysk
- Spargel
- Fransk
- Asperge
- Spansk
- Espárrago
- Italiensk
- Asparago