Brokkoli
Brokkoli er en supergrønnsak som passer til det meste. Den er sprø, smakfull og mild – med en smak som kan minne om asparges, noe som også har gitt den kallenavnet aspargeskål.
Bruksområde
Brokkoli er et perfekt tilbehør til både kjøtt, fisk og vegetarretter. Den egner seg godt i wok, supper, salater, pureer og gratenger – eller bare lett dampet med litt smør og sitron. Det mørkegrønne hodet består av små blomsterknopper, men ikke glem stilken! Skrell den og bruk den sammen med resten – den er minst like god. For best smak og bevaring av næringsstoffene bør brokkolien bare kokes eller dampes et par minutter.
Egenskaper
Brokkoli har både lavt energi - og fettinnhold og har et høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Brokkoli er også en kilde til kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer), dette gir en senere blodsukkerstigning, jevnere og mer langvarig energi.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Brokkoli skal være fast i konsistensen og frisk grønn i utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være av jevn grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.
Lagring
0 - 4°C
Holdbarhet på brokkoli må sees i sammenheng med temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Kjølekjeden bør ikke brytes, og brokkolien trives best i kjøleskapet. Ved oppbevaring i ideelle omgivelser kan brokkoli holde i over 2 uker. Brokkoli beskyttes bedre mot uttørring ved filming.
Har du en litt vassen brokkoli i kjøleskapet kan du kutte stilken og sette den i vann. Da vil den kvikne til raskt. Bruk likevel brokkolien så raskt du har mulighet dersom den begynner å se slapp ut.
Historie
Brokkoli stammer fra Middelhavsområdet og er en nær slektning av blomkål. Den har utviklet seg fra viltvoksende kål og har vært en del av kostholdet i Sør-Europa i flere hundre år. I dag dyrkes brokkoli over store deler av verden-også i Norge.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 86 %
- Vann
- 90 g
- Kilojoule
- 119 KJ
- Kilokalorier
- 28 Kcal
- Protein
- 3,2 g
- Karbohydrat
- 1,9 g
- Fett
- 0,3 g
- Norsk
- Brokkoli
- Latin
- Brassica oleracea var. Italica
- Engelsk
- Broccoli, Calabrese
- Tysk
- Brokkoli, Spargelkohl
- Fransk
- Chou broccoli, Calabrais
- Spansk
- Bróccoli, Brécoles
- Italiensk
- Broccoli