Bondebønner
Bruksområde
Belgen åpnes på langs og bønnene plukkes ut. Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok bønnene i 3-5 minutter om du skal bruke dem i salater. Skal du lage stuing bør de koke i 5-8 minutter. Skyll bønnene i kaldt vann for å stanse kokingen.
Egenskaper
Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.
Kvalitetskrav
Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.
Norsk sesong: fra slutten av juli og ut august.
Lagring
Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.
- Norsk
- Erter og bønner