Bondebønner

Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. Den store belgen er lysegrønn eller gul-brun og fløyelsaktig innvendig. Den inneholder store, flate, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Det er kun de lysegrønne,nyreformede bønnene som skal spises, og ikke belgen.

Bruksområde

Belgen åpnes på langs og bønnene plukkes ut. Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok bønnene i 3-5 minutter om du skal bruke dem i salater. Skal du lage stuing bør de koke i 5-8 minutter. Skyll bønnene i kaldt vann for å stanse kokingen.

Egenskaper

Bønner har både lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein som bidrar til vekst i muskelmasse. I tillegg er bønner en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Bønner har også et høyt kostfiberinnhold, som er gunstig for fordøyelsen.

Kvalitetskrav

Bønner av alle sorter skal ha sprø, saftige belger (skolmer) som lett kan knekkes. De må være tilstrekkelig utviklet og rene av farge uten brune flekker. Slappe skolmer skal ikke forekomme. Bønner skal være friske, rene og fri for fremmed lukt og smak.
Norsk sesong: fra slutten av juli og ut august.

Lagring

Bønner generelt har kort holdbarhet og er ikke egnet for lang oppbevaring. Pass på å beskytte mot uttørring og etylengass på kjølerom.

Norsk
Erter og bønner

Lag noe godt med bondebønner