Galangarot
Galangarot dyrkes i Sørøst-Asia og brukes som smakstilsetning på asiatiske retter. Rotstammen er ca. 1 meter lang og har små spisser eller utvekster. De nye skuddene er lys rosa i fargen. Hvis man knekker roten, kjenner man straks dens friske duft. Duften kommer fra plantens to smaksemner som er Galganol og Alpinol. Galangarot brukes som ferskt krydder på samme måte som ingefær.
Bruksområde
Galangarot kalles også for ung ingefær og brukes på de samme områdene som ingefær, men smaken er noe mildere. Den må før bruk renses noe ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk galangarot kan bitvis presses i hvitløkpresse og også rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av denne rotveksten med i retten, men de fjernes før servering. Galangarot kan også brukes i karriretter, til lam, svin eller fisk. Den er vanlig i det kinesiske, thailandsk og indonesisk kjøkken og er en viktig bestandel i marinade for orientalske kjøttretter.
Egenskaper
Galangarot har en flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter. Siden vi har et begrenset forbruk av galangarot kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessig betydning.
Kvalitetskrav
Galangarot skal ha fast konsistens og være lys brun. Den skal ikke ha tegn til misfarging eller råteangrep.
Lagring
8 - 12°C
Galangarot har meget god holdbarhet. Den kan lagres i flere måneder ved gode lagringsforhold. Fuktighet under lagring fører til misfarging og råte.
- Norsk
- Galangarot, Laos
- Latin
- Alpina galanga
- Engelsk
- Greater Galangal
- Tysk
- Laos, Grosser Galgant, Galanga
- Fransk
- Galanga d'Inde
- Spansk
- Galanga
- Italiensk
- Galanga