Spagettigresskar
Fruktkjøttet er lyst og gult og deler seg ved koking i tråder som minner om spaghetti. Spaghettigresskar kan ikke spises rå. Etter koking fjernes frøene og det myke fruktkjøttet skrapes løs. Fin å servere som egen rett med smør eller saus til, men kan også brukes som erstatning for potet til kjøtt- og fiskeretter. Smaken er mild og fin.
Bruksområde
Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes kun til dekorasjon.
Egenskaper
Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten, vitamin A og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Kvalitetskrav
Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.
Lagring
På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.
- Norsk
- Spaghettigresskar
- Latin
- Cucurbita pepo
- Engelsk
- Vegetables spaghetti, Spaghettisquash
- Tysk
- Spaghettkürbis, Spaghettisquash
- Fransk
- Coloquinte
- Spansk
- Berenjena calabazin
- Italiensk
- Zucca di spaghetti, Zucchino