Kinakål
Kinakål har en mild, litt søt smak og en sprø konsistens som gjør den perfekt både rå og tilberedt. Den danner et ovalt hode med lysegrønne, krusete blader og brede, hvite bladnerver. Nederst er den tett og kompakt, mens toppen er litt løsere.
Det finnes flere ulike typer kinakål med variasjon i både farge og form, og den dyrkes også i Norge.
Bruksområder
Kinakål er mer enn bare salat:
- Rå i salater og råkost
- Kokes, smørdampes eller gratineres
- Nydelig i supper, gryter, wok og paier
- Godt tilbehør til både kjøtt og fisk
Når kinakålen varmebehandles, blir smaken mildere og sødmen kommer tydeligere frem.
Se alle oppskrifter med kinakål her
Egenskaper
Kinakål har både lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Kinakål skal være sprø, saftspent og ha et friskt utseende uten antydning til misfarging av bladene eller bladstilkene. Bladstilkene skal være hvite, uten bløte flekker, sliming eller sorte prikker som antyder virusangrep. Hodene skal være faste og skåret like under bladfestet.
Lagring
0 - 2°C
Kinakål har ganske god holdbarhet ved riktig oppbevaring, men holdbarheten avhenger også av sort og dyrkningsland. Tabellen må derfor tas som en generell veiledning. Kinakål er etylenømfintlig og må lagres borte fra etylenproduserende varer.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 92 %
- Vann
- 95 g
- Kilojoule
- 63 KJ
- Kilokalorier
- 15 Kcal
- Protein
- 1,1 g
- Karbohydrat
- 1,8 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Kinakål
- Latin
- Brassica pekinensis
- Engelsk
- Chinese cabbage
- Tysk
- Chinakohl
- Fransk
- Chou de Chine
- Spansk
- Col China
- Italiensk
- Cavolo cinese