Kinakål

Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost.

Kinakål har en mild, litt søt smak og en sprø konsistens som gjør den perfekt både rå og tilberedt. Den danner et ovalt hode med lysegrønne, krusete blader og brede, hvite bladnerver. Nederst er den tett og kompakt, mens toppen er litt løsere. 

Det finnes flere ulike typer kinakål med variasjon i både farge og form, og den dyrkes også i Norge.

Bruksområder

Kinakål er mer enn bare salat:

  • Rå i salater og råkost
  • Kokes, smørdampes eller gratineres
  • Nydelig i supper, gryter, wok og paier
  • Godt tilbehør til både kjøtt og fisk

 

Når kinakålen varmebehandles, blir smaken mildere og sødmen kommer tydeligere frem.

Se alle oppskrifter med kinakål her

 

Egenskaper

Kinakål har både lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kinakål skal være sprø, saftspent og ha et friskt utseende uten antydning til misfarging av bladene eller bladstilkene. Bladstilkene skal være hvite, uten bløte flekker, sliming eller sorte prikker som antyder virusangrep. Hodene skal være faste og skåret like under bladfestet.

Lagring

0 - 2°C

Kinakål har ganske god holdbarhet ved riktig oppbevaring, men holdbarheten avhenger også av sort og dyrkningsland. Tabellen må derfor tas som en generell veiledning. Kinakål er etylenømfintlig og må lagres borte fra etylenproduserende varer.

Sesongmåneder

Januar, Februar, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Desember

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
95 g
Kilojoule
63 KJ
Kilokalorier
15 Kcal
Protein
1,1 g
Karbohydrat
1,8 g
Fett
0,1 g
Norsk
Kinakål
Latin
Brassica pekinensis
Engelsk
Chinese cabbage
Tysk
Chinakohl
Fransk
Chou de Chine
Spansk
Col China
Italiensk
Cavolo cinese

Lag noe godt med kinakål

Les mer om kinakål