Krydderurter
Bruksområdet i dag er mest til mat, men i eldre tider ble de brukt mest som medisin. Dill, kruspersille og gressløk har vært de vanligste her i landet, men mange andre spennende krydderurter har etter hvert fått innpass. Det produseres over 20 forskjellige typer urter i Norge. Hvert år utgjør disse flere millioner potter.
Bruksområde
Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering. Nærmere bruksområdet er beskrevet under den enkelte variant.
Egenskaper
Krydderurter inneholder vitamin C, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og derfor er den ernæringsmessige betydningen liten.
Kvalitetskrav
Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
Lagring
Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig om de er avskåret eller er på rot. Holdbarheten vil variere avhengig av den enkelte variant. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.
Sesongmåneder
- Norsk
- Krydderurter
- Engelsk
- Spiced herbs
- Tysk
- Küchen kräuter
- Fransk
- Herbes
- Spansk
- Hierbas
- Italiensk
- Erbe aromatiche, Aromi