Mynte
Mynte er en flerårig plante og det er bladene som brukes som krydder. Frisk mynte i potter finnes både av norsk og importert opprinnelse vesentlig fra Nederland og Italia. Det selges også avskårne mynteblader i pakker.
Mynte skal være frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
Bruksområde
Frisk mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til myntete, eller som smakstilsetning i andre drikker.
Egenskaper
Mynte er en kilde til vitamin C, kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Mynte er også en kilde til magnesium og riboflavin. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens folat, riboflavin og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.
Kvalitetskrav
Mynte skal være frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
- Norsk
- Krydderurter
- Engelsk
- Spiced herbs
- Tysk
- Küchen kräuter
- Fransk
- Herbes
- Spansk
- Hierbas
- Italiensk
- Erbe aromatiche, Aromi