Rosmarin
Det finnes norsk rosmarin i potter, men de tåler ikke frost, så om vinteren forekommer det import av avskåret rosmarin fra Italia og Spania.
Rosmarin skal være saftig og sterkduftende. Den skal ikke være slapp, tørr og gul.
Bruksområde
Rosmarin passer til kraftige og fete kjøtt- og fiskeretter, og kan kokes med under matlagingen.
Egenskaper
Rosmarin er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Rosmarin er også en kilde til vitamin C, vitamin B6, magnesium og beta-karoten. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Vitamin B6 og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til normal hud og normalt syn. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Rosmarin skal være saftig og sterkduftende. Den skal ikke være slapp, tørr og gul.
- Norsk
- Krydderurter
- Engelsk
- Spiced herbs
- Tysk
- Küchen kräuter
- Fransk
- Herbes
- Spansk
- Hierbas
- Italiensk
- Erbe aromatiche, Aromi