Lotusrot
Lotusrot er 5-8 cm tykk og 10-30 cm lang med flere innsnevringer. Fargen er lys gul, ofte med noen brune flekker. Fruktkjøttet er hvitt og sprøtt, og har mange huller i et sirkelmønster, som gjør skiver av lotusrot svært dekorative. Lotusrot har en søt og delikat smak med sprø konsistens.
Bruksområde
Lotusrot må skrelles og kuttes i ønsket form før bruk. Den er best varmebehandlet; dampet, kokt eller stekt og passer godt til wok. Lotusrot er en dekorativ grønnsak og velsmakende tilbehør til fjørfe og kjøttretter. I Japan blir den stekt i olje og kokt med litt sitronsaft og vann. I India blir den syltet. lett forvellet er den god i salater.
Egenskaper
Lotusrot er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Lotusrot skal være hel og sunn, uten mekaniske skader eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være saftspent og ikke tørt.
Lagring
4 - 6°C
Lotusrot oppbevares best kjølig og mørkt, gjerne tildekket eller pakket i plastpose for å hindre uttørring.
- Norsk
- Lotusrot
- Latin
- Nelumbo nucifera
- Engelsk
- Lotus root
- Tysk
- Lotuswurzel, Indischer Lotuswurzel
- Fransk
- Lotus sacré, Lotier
- Spansk
- Raiz de loto