Lotusrot

Lotusrot kommer fra Asia og har blitt dyrket i over 3000 år. Roten vokser under vann og brukes som en delikatessegrønnsak.

Lotusrot er 5-8 cm tykk og 10-30 cm lang med flere innsnevringer. Fargen er lys gul, ofte med noen brune flekker. Fruktkjøttet er hvitt og sprøtt, og har mange huller i et sirkelmønster, som gjør skiver av lotusrot svært dekorative. Lotusrot har en søt og delikat smak med sprø konsistens.

Bruksområde

Lotusrot må skrelles og kuttes i ønsket form før bruk. Den er best varmebehandlet; dampet, kokt eller stekt og passer godt til wok. Lotusrot er en dekorativ grønnsak og velsmakende tilbehør til fjørfe og kjøttretter. I Japan blir den stekt i olje og kokt med litt sitronsaft og vann. I India blir den syltet. lett forvellet er den god i salater.

Egenskaper

Lotusrot er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Lotusrot skal være hel og sunn, uten mekaniske skader eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være saftspent og ikke tørt.

Lagring

4 - 6°C

Lotusrot oppbevares best kjølig og mørkt, gjerne tildekket eller pakket i plastpose for å hindre uttørring.

Norsk
Lotusrot
Latin
Nelumbo nucifera
Engelsk
Lotus root
Tysk
Lotuswurzel, Indischer Lotuswurzel
Fransk
Lotus sacré, Lotier
Spansk
Raiz de loto