Nepe
Den er en velsmakende delikatesse med sin milde, litt pepperaktig og søtlige smak. Den kan minne om en blanding av reddik og kålrabi. Den blir skarpere i smak med alderen.
Bruksområde
Nepe skrelles før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter, wok eller supper. Rå båter er nydelig på dippfatet.
Egenskaper
Nepe har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Nepe er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Nepe tidlig høstet selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader eller sliming.
Lagring
0 - 2°C
Neper høstet tidlig egner seg ikke for langtidslagring og må oppbevares kjølig og mørkt med høy luftfuktighet.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 77 %
- Vann
- 91 g
- Kilojoule
- 115 KJ
- Kilokalorier
- 27 Kcal
- Protein
- 0,9 g
- Karbohydrat
- 4,7 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Nepe, mainepe
- Latin
- Brassica rapa var.
- Engelsk
- Turnip
- Tysk
- Mairübe, Weissrabe
- Fransk
- Navet
- Spansk
- Nabo
- Italiensk
- Rapa