Pak Choy

Pak choy er en kålvekst som danner en bladrosett av 8 – 10 grønne blader, med en lang hvit stilk og hvite bladnerver. Den har flere navn, og kalles også for Paksoi, Bok choy og Tai tsai.

Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Utseendet minner om kinakål og mangold, men den er lengre og løsere enn kinakål, og skiller seg fra mangold ved at bladene er helt jevne og runde i ytterkant.

Pak choy har en søt og mild smak, og brukes både som salat og kokt grønnsak. Det finnes flere varianter av asiatiske kålvekster som likner på pak choy. Mini-pak choy blir ca 10 cm lang, ellers er utsende og anvendelse den samme som hos vanlig pak choy.

Pak choy Shanghai er helt grønn, uten hvite stilker. Kai choi har lyse stilker med små bleke blader og kraftig smak som minner om sennep. Kai lan har store grønne blader, som smaker bittert i rå tilstand, men mildt når de kokes.

Tat soi er små grønne blader med hvit stilk. Smaken er mild og fin og den kan brukes som salat. Choisum har tynne runde stenger med ovale grønne blader og små gule blomster. Den smaker nesten likt som kål.

Bruksområde

Både pak choy og andre asiatiske kålsorter er ypperlig til wok. Kan smørdampes, stekes eller kokes så vidt møre. Friske blader og sprø stengler kan også brukes i salat.

Egenskaper

Pak choy har lavt energiinnhold.

Kvalitetskrav

Pak choy skal være hel, uten kuldeskade og fri for skadedyr og sykdommer. Bladene skal være saftspente, normalt utviklet, og skåret like under bladfestene.

Norsk
Pak choy
Latin
Brassica chinesis
Engelsk
Bok choy, Pak choy, Paksoi
Tysk
Pak choi
Fransk
Pak choi
Spansk
Paksoi
Italiensk
Paksoi, Alpiste chino

Prøv disse oppskriftene