Rettich

Rettich er en variant innenfor reddikfamilien. Rettich finnes i flere farger, fasonger og størrelser, men mest vanlig er hvit avlang rettich. Den kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes nå også i Europa.

Hvit rettich kan bli opp til 50 cm lang og veie flere kilo. Den spesielle smaken hos alle varianter rettich kommer av at den inneholder sennepsolje.

Bruksområde

Rettich skrelles før bruk. Den kan deretter spises naturell raspet som råkost, kuttet i staver til dipp eller i skiver i salat. Rettich kan brukes som grønnsakspålegg på linje med agurk eller kokes som grønnsak til kjøtt og fiskeretter. Nydelig å smørdampe. Rettich kan også brukes til dekorasjon.

Egenskaper

Rettich er en kilde til vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Beskjedent forbruk gjør at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning. Rettich holder godt på hvitfargen etter skrelling.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rettich skal være hel, hard og uten mørke eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være fast, hvitt, sprøtt og friskt.

Lagring

0 - 2°C

Rettich har best holdbarhet ved lagring så langt ned mot 0°C som mulig og høy luftfuktighet.

Norsk
Rettich
Latin
Raphanus sativas var. longipinnatus
Engelsk
Rettich, White radish, Japanese radish, Mooli
Tysk
Japanische Rettich
Fransk
Radis japonais
Spansk
Rábano
Italiensk
Ravanello bianco

Godt med rettich