Romanesco
Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli og har først kommet på markedet de senere årene. Smaken er mild og fin og minner om blomkål.
Bruksområde
Romanesco brukes på samme måte som blomkål. Den egner seg godt til å spises rå, kokt, gratinert eller frityrstekt. Rå romanesco kan deles opp i små buketter og brukes i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks. Kokt romanesco egner seg bra til kjøtt- og fiskeretter. Da romanesco lett kan miste noe av fargen under tilberedning, er det viktig at den forvelles riktig og at bukettene har lik størrelse.
Egenskaper
Romanesco er som blomkål en kilde til vitamin C og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Romanesco skal være fast, tett og sprø. Fargen skal være lys grønn. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Romanesco må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.
Lagring
0 - 2°C
Romanesco av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og beskyttelse mot lufttrekk. Etylenpåvirkning kan unngås ved filming av varen.
- Norsk
- Romanesco
- Latin
- Brassica oleracea broccolo
- Engelsk
- Romanesco
- Tysk
- Romanesco
- Fransk
- Romanesco
- Spansk
- Romanesco
- Italiensk
- Romanesco