Ekebladsalat

Ekebladsalat danner ikke faste hoder men består av en stor rosett med tynne, delikate blader. Det finnes to typer ekebladsalat, rød og grønn, og den røde er vanligst hos oss.

Bladene er flikete og ligner på eikeblader. De er faste i konsistensen og har en fin og fyldig aroma som ikke er bitter. Bladene på rød ekebladsalat er mørkegrønne med rødbrune kanter, mens grønn Ekebladsalat er helt grønn.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen eller som tilbeør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød. Isbergsalat kan også brukes til wok. I Belgia og Nederland brukes sikorisalat like ofte som kokt grønnsak som til salat. Bitre salater kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarheten varierer mellom forskjellige typer salat. Faste hodesalater som sikori og isbergsalat har bedre har bedre holdbarhet enn bladsalater med tynne og løse blader som ekebladsalat eller feltsalat. Bladsalater er spesielt utsatt for uttørring, og bør oppbevares i plastpose eller boks.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga