Feltsalat, Mâchesalat

Feltsalat eller Mâchesalat danner ikke hoder, men består av en rosett med små runde blader på en tynn stilk.

Bladene er mørk grønne og saftige. Smaken er mild og god og ikke bitter.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Egenskaper

Feltsalat har lavt energi- og fettinnhold og høyt innhold av beta-karoten, folat, vitamin C og kostfiber. Feltsalat er også en kilde til kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til å opprettholde normal hud og syn. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga