Hodesalat

Vanlig hodesalat danner et fast hode med noe løsere blader ytterst. Fargen er jevnt lys grønn, bladene er tynne og runde i kantene.

Smaken er mild og nøytral og den egner seg spesielt godt til å pynte med, både på smørbrød og ved servering av varme og kalde retter. Vanlig hodesalat var tidligere nesten enerådende på markedet, men har måttet vike plass for andre og mer sprø varianter.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Egenskaper

Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga