Radicchio Rosso
Den brukes mest i blanding med andre salater. Det finnes flere typer Raddichio, med forskjellige form og grad av bitterhet.
Bruksområde
Radicchio anvendes alene eller sammen med andre salater, gjerne med jogurt, olje, eddik eller pikante dressinger. Rød raddichio er svært dekorativ og blir ofte brukt til å sette farge på salater og på fat. Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som radicchio, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.
Egenskaper
Radicchio har lavt energi- og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Radicchio er også en kilde til vitamin E og kalium. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Lagring
6°C
Radicchio har forholdsvis lang holdbarhet sammenlignet med mange andre salatsorter.
Næringstabell
- Spiselig del
- 92 %
- Vann
- 96 g
- Kilojoule
- 51 KJ
- Kilokalorier
- 12 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 1,5 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga