Spinat
Spinat er en ettårig, ikke hodedannende bladgrønnsak. Det er de saftige grønne bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. De mørkegrønne og sprø bladene selges enten løse eller i små knipper. Spinat har en behagelig smak som skyldes innholdet av oksalsyre. På grunn av forholdsvis kort holdbarhet, går det meste av produksjonen til næringsmiddelindustrien.
Bruksområde
Spinat bør legges i kaldt vann før bruk, slik at sanden skylles av. Den blir mest brukt stuet, gratinert, smørdampet eller stekt. Spinat passer i alle sammenheng der varme grønnsaker brukes.
Egenskaper
Spinat har lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av beta-karoten, folat, vitamin C, kalium og kostfiber. Spinat er også en kilde til vitamin E, vitamin B6, magnesium og kopper. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat, vitamin B6 og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Spinatbladene skal være hele, sprø og saftspente. Fargen skal være mørk grønn uten tegn til gulning, inntørking, frostskade eller råte.
Lagring
0 - 2°C
Spinat må lagres mørkt og kjølig, uten å utsettes for trekk eller etylen.
Næringstabell
- Spiselig del
- 92 %
- Vann
- 96 g
- Kilojoule
- 51 KJ
- Kilokalorier
- 12 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 1,5 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga