Slangeagurk, Agurk
Det finnes mange typer agurk, men den mest vanlige i butikkene er slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.
Bruksområde
Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar etc. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.
Egenskaper
Agurk har lavt energi - og fettinnhold, og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.
Lagring
12°C
Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 97 %
- Vann
- 96 g
- Kilojoule
- 44 KJ
- Kilokalorier
- 10 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 1,2 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Slangeagurk, agurk
- Latin
- Cucumis sativus
- Engelsk
- Cucumber
- Tysk
- Gurke, Schlangengurke
- Fransk
- Concombre
- Spansk
- Pepino
- Italiensk
- Cetriolo