Slangeagurk, Agurk
Bruksområde
Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar etc. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.
Se alle oppskriftene med agurk her
Egenskaper
Agurk har lavt energi - og fettinnhold, og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.
Lagring
12°C
Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.
Historie
Agurk kommer opprinnelig fra India der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 97 %
- Vann
- 96 g
- Kilojoule
- 44 KJ
- Kilokalorier
- 10 Kcal
- Protein
- 0,8 g
- Karbohydrat
- 1,2 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Slangeagurk, agurk
- Latin
- Cucumis sativus
- Engelsk
- Cucumber
- Tysk
- Gurke, Schlangengurke
- Fransk
- Concombre
- Spansk
- Pepino
- Italiensk
- Cetriolo