Slangeagurk, Agurk

Det finnes mange typer agurk, men den mest vanlige i butikkene er slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn og rund i formen, og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsakene som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Bruksområde

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar etc. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Se alle oppskriftene med agurk her

Egenskaper

Agurk har lavt energi - og fettinnhold, og er en kilde til kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Lagring

12°C

Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.

Historie

Agurk kommer opprinnelig fra India der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
97 %
Vann
96 g
Kilojoule
44 KJ
Kilokalorier
10 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,2 g
Fett
0,1 g
Norsk
Slangeagurk, agurk
Latin
Cucumis sativus
Engelsk
Cucumber
Tysk
Gurke, Schlangengurke
Fransk
Concombre
Spansk
Pepino
Italiensk
Cetriolo

Agurk - ikke bare på brødskiva

Flere agurkoppskrifter

Bli med til en agurkprodusent