Shiitake
Hatten er åpen på undersiden og fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun. Rå shiitake er ofte litt svampete i konsistensen, men når den er kokt er den fast og fin. Shiitake har en meget karakteristisk og fyldig smak. Den er like populær i Asia som sjampinjong er i europa og inngår derfor i mange asiatiske retter. Shiitake er en trevoksende sopp som dyrkes i veksthus.
Bruksområde
Brukes ofte i asiatiske retter, stekt i wok, i supper eller i salater. Den kan stekes, friteres, marineres, fryses og tørkes.
Egenskaper
Shiitake har lavt energi - og fettinnhold, samt høyt kostfiberinnhold. Shiitake er også en kilde til niacin og vitamin B6. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, niacin bidrar til normal energiomsetning, mens vitamin B6 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for snegler og andre skadedyr.
Lagring
Shiitake har noe lenger holdbarhet enn de fleste andre soppsorter.
- Norsk
- Sopp
- Latin
- Fungi
- Engelsk
- Mushrooms
- Tysk
- Pilze
- Fransk
- Champignons
- Spansk
- Champiñones
- Italiensk
- Funghi