Traktkantarell
Stilken er lang og tynn, grågul og hul inni og kjøttet er hvitaktig med en krydderaktig duft og mild smak. Traktkantarell finnes bare viltvoksende. Den tåler noen kuldegrader, og kan derfor plukkes helt fram til november.
Bruksområde
Sopp generelt brukes både ristet (stekt), kokt eller i wok. Den brukes også i matretter som gryter, supper, sauser og i stuinger.
Egenskaper
Kantarell har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av niacin, selen, kopper og kostfiber. Kantarell er også en kilde til beta-karoten, riboflavin, jern og kalium. Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens selen bidrar til å opprettholde normalt hår og negler. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Riboflavin bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for snegler og andre skadedyr.
Lagring
Oppbevaring mørkt i 0 - 2°C gir holdbarhet på 5 - 7 dager.
- Norsk
- Sopp
- Latin
- Fungi
- Engelsk
- Mushrooms
- Tysk
- Pilze
- Fransk
- Champignons
- Spansk
- Champiñones
- Italiensk
- Funghi