Søtpotet
Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest vanlig. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om en søt gulrot. Søtpotet får en myk og kremaktig konsistens etter varmebehandling.
Bruksområde
Få grønnsaker har så mange bruktområder som søtpotet. Den kan stekes i skiver, kokes, moses, wokkes, syltes eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter, alene eller sammen med andre grønnsaker. Bakte grove terninger av søtpotet sammen med rotgrønnsaker og litt sitron er enkelt og godt. Søtpotet er meget godt egnet til kaker og desserter som f.eks sweet potatoe pie.
Egenskaper
Søtpotet har lavt fettinnhold og høyt innhold av beta-karoten. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Søtpotet er også en kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Søtpotet er større enn vanlig poteter og kan veie opp til 5 kilo. Den skal være glatt i skallet, hel, og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.
Lagring
12 - 16°C
Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideelle temperaturer og luftfuktighet.
Næringstabell
- Spiselig del
- 72 %
- Vann
- 77 g
- Kilojoule
- 337 KJ
- Kilokalorier
- 80 Kcal
- Protein
- 1,6 g
- Karbohydrat
- 16,8 g
- Fett
- 0 g
- Norsk
- Søtpotet
- Latin
- Ipomoea batatas
- Engelsk
- Sweet potatoe
- Tysk
- Süsskartoffel, Batate
- Fransk
- Batate douce
- Spansk
- Batata, Boniato
- Italiensk
- Patata americane