Stilkselleri, Stangselleri
Stilksellerien er i nær slekt med sellerirot, men stilksellerien danner ikke noen knoll. Det er bare den nederste delen av de lange, saftige og sprø stilkene som er handelsvare. Fargen kan variere fra lys gul til mørk grønn. Selleri har en kraftig lukt (det latinske artsnavnet graveolens betyr sterkt luktende) og en mild karakteristisk smak.
Bruksområde
Stilkselleri brukes rå som tilbehør til ost, og som snacks alene eller sammen med dip. Den brukes i salater, bl.a. waldorfsalat, hvor den er en viktig ingrediens. Den kan også kokes, smørdampes eller stekes og brukes som tilbehør til kjøtt. Stilkselleri egner seg godt til å bruke i wok.
Egenskaper
Stilkselleri har lavt energi - og fettinnhold og høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Stilkselleri er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Stilkselleri selges med toppen avskåret, men bortsett fra det skal stilkene være hele, sprø og friske. Det skal ikke forekomme bløte flekker eller råte. Bladene skal ha en frisk grønnfarge.
Lagring
0 - 2°C
Dersom stilkselleri selges løs kan den med fordel dusjes, men vanligvis selges den pakket i plastpose for å holde på fuktigheten.
Sesongmåneder
Næringstabell
- Spiselig del
- 76 %
- Vann
- 92 g
- Kilojoule
- 64 KJ
- Kilokalorier
- 16 Kcal
- Protein
- 1,1 g
- Karbohydrat
- 1,3 g
- Fett
- 0,1 g
- Norsk
- Stilkselleri, stangselleri
- Latin
- Apium graveolens var. Dulce
- Engelsk
- Celery, Celery heart
- Tysk
- Schnittsellerie, Stangsellerie
- Fransk
- Cèleri á couper
- Spansk
- Apio
- Italiensk
- Sedano da taglio