Cashewnøtter
Cashewnøtt er botanisk sett et frø - selv om vi til daglig kaller den en nøtt. Cashewtreet trenger et varmt og fuktig klima, og landene med størst produksjon er i dag Vietnam, Nigeria, India, Brasil og Indonesia.
Casheweplet kan også spises, og man kan lage syltetøy eller chutney av det. Mange land bruker eplet til å lage vin eller likør.
Bruksområde
Cashewnøtter brukes ofte i asiatisk mat som for eksempel i wok. De brukes også ofte som snacks.
Egenskaper
Cashewnøtter har et høyt innhold av enumettet fett som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Cashewnøtter er også en proteinkilde. Protein bidrar til å opprettholde muskelmasse og er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt. Cashewnøtter har videre et høyt innhold av tiamin, jern, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor, i tillegg til å være en kilde til vitamin B6 og kostfiber. Tiamin og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til normalt blodtrykk, mens sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og negler. Fosfor er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt.
Lagring
Cashewnøtter er mulig å få tak i hele året og bør oppbevares svalt mellom 8-12 °C.
Næringstabell
- Spiselig del
- 100 %
- Vann
- 4 g
- Kilojoule
- 2440 KJ
- Kilokalorier
- 589 Kcal
- Protein
- 17,7 g
- Karbohydrat
- 18,1 g
- Fett
- 48,2 g
- Norsk
- Cashewnøtter
- Latin
- Anacardium occidentale
- Engelsk
- Cashews
- Tysk
- Cashews
- Fransk
- Noix de cajou
- Spansk
- Anacardos
- Italiensk
- Anacardi