Mandler
I dag er det Spania og Italia som er de to største produsentlandene av mandler. Mandeltreet er middels høyt, og selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet.
Frukten til mandeltreet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir stenen (mandelen) er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn, brun hinne. Denne kan - om man ønsker - skoldes av slik at mandelen blir glatt og hvit.
Bruksområde
Søtmandelen brukes ofte i bakverk (som for eksempel i marsipan og kransekake) og konfekt (nougat).
Bittermandelen er ofte mindre og gråere enn søtmandelen og kan brukes i bakverk og desserter for å framheve mandelsmaken. Det er ikke nødvendig å bruke mer enn 1-2 bittermandler av gangen. Den eteriske oljen fra bittermandelen brukes i blant annet Amaretto (en italiensk likør).
Egenskaper
Mandler har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Riboflavin og sink bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens magnesium, fosfor, tiamin og niacin bidrar til normal energiomsetning. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.
Lagring
Mandel bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.
Næringstabell
- Spiselig del
- 95 %
- Vann
- 4 g
- Kilojoule
- 2598 KJ
- Kilokalorier
- 629 Kcal
- Protein
- 21,1 g
- Karbohydrat
- 6,9 g
- Fett
- 55,8 g
- Norsk
- Mandel
- Latin
- Prunus dulcis
- Engelsk
- Almonds
- Tysk
- Mandeln
- Fransk
- Amandes
- Spansk
- Almendras
- Italiensk
- Mandorle